Dijastema – razmak izmedju zuba I na koje sve načine se može korigovati !

Od davnina ljudi su imali različite stavove kada su u pitanju dijasteme.

U Nigeriji I Engleskoj razmak izmedju zuba se smatrao izuzetno atraktivnim, u Francuskoj ima I svoj naziv “dents du bonheur” iliti srećni zubi.

Društvo ima različite stavove po pitanju dijasteme ali se dijasteme uglavnom nisu smatrale neprivlačnim. Medjutim, ukoliko ste vi jedna od osoba koja poseduje ove srećne zube,a niste srećni povodom toga,stomatolozi nude par rešenja.

Sama terapija zavisi od uzroka nastanka dijasteme, veličine prostora, zuba I njihove pozicije. Ukoliko su u pitanju mladji pacijenti, nekada se problem rešava spontano, nekada se uzrok otklanja resekcijom frenuluma ili korišćenjem mobilne proteze.

Postoji par mogućnosti koje će vaš stomatolog da vam predloži u zavisnosti od vaše dijagnoze I stanja vašeg oralnog zdravlja :

KOMPOZITNE FASETE

Ukoliko tražite brzo rešenje moguće je zatvaranje dijasteme kompozitom, odnosno prevlačenje zuba plombom, što predstavlja minimalno invanzivnu terapiju koja se završava u toku jedne posete stomatologu I jednu od jeftinijih opcija. Njihova mana je diskoloracija tokom godina I moguće lomljenje.

ORTODONSTKA TERAPIJA

Ako ste zadovoljni izgledom svojih zuba predlaže se nošenje fiksnih proteza. Ovo je terapija koja je relativno bezbolna ali zahteva duži vremenski period. Medjutim prednost ovakvog rešenja jeste potpuno očuvanje vaših zuba.

PROTETSKE NADOKNADE

Ukoliko se pak odlučite za vinire, koji predstavljaju keramičke ljuspice koje se lepe za površinu zuba ili postavljanje keramičkih krunica bitno je da znate da ove protetske nadoknade zahtevaju više poseta stomatologu. Za razliku od kompozitnih faseta viniri I krunice su otpornije na lomljenje  I rešavaju problem diskoloracije zuba.

Kakve god standarde lepote društvo postavljalo najvažnije je kako se osećate. Danas je stomatologija toliko napredovala da nam daje različite opcije u skladu sa našim željama, potrebama i mogućnostima. Iskoristite ljubaznost naših lekara koji su tu da nam pruže potrebne informacije, podršku i konačno rešenje kako bismo bili ono što želimo, puni samopouzdanja i sa osmehom koji čini naša verzija „srecnih zuba“.