Oralna higijena je važna za Vaše zdravlje

PARODONTOZA

PARODONTOZA Čak i kada svakodnevno perete zube u vašoj usnoj duplji mogu se nastaniti opasne bakterije. Ovi mikrobi mogu prouzrokovati pojavu periodontitisa, ili parodontoze. To je ozbiljno oboljenje desni čiji simptomi su krvarenje i bol tokom pranja zuba.

Brojne studije pokazuju da loša oralna higijena, koja je glavni uzrok ove bolesti, može vrlo štetno uticati i na vaše ukupno zdravlje.

Parodontoza može ugroziti zdravlje vašeg srca

Osobe koje pate od periodontitisa dva puta češće obolevaju od bolesti koronarnih arterija u poređenju sa onima čije desni su zdrave.

Bakterije iz usta u krvotoku

Naučnici veruju da štetne bakterije iz vaših usta ulaze u krvotok i vezuju se za masne naslage u krvnim sudovima srca. To može dovesti do upale i nastanka ugrušaka koji mogu izazvati srčani udar.

Problem sa pamćenjem

Rezultati pojedinih istraživanja pokazuju da postoji veza između periodontitisa i rizika od demencije. Stručnjaci smatraju da oralne bakterije, krvotokom ili viličnim nervima stižu do mozga. One tako doprinose nastanku posebnog tipa pločica koji se vezuju za pojavu Alchajmera.

Nivo šećera u krvi

Parodontoza se češće javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa nego kod zdravih osoba.

Istraživanja su pokazala da osobe sa bolesnim desnima teže kontrolišu nivo šećera u krvi.

 

Stoga, čuvajte svoje zdravlje, redovno perite zube, čistite ih koncem i ispirajte usta antibakterijskom vodicom.

Podrazumeva se da redovno posećujte svog zubara. On će proceniti kada je vreme da vam profesionalno očisti zube i ukloni naslage kamenca.

PARODONTOZA

Ocenite ovaj tekst!
Hvala 🙂