Fasete ili veneers se koriste za promenu oblika i veličine zuba, kao i za korekciju položaja ili boje zuba. Pacijenti se za njih najčesce odlučuju ukoliko žele maksimalno da sačuvaju  zdravu strukturu zuba i da postignu prirodno lep osmeh.

Izrada faseta spada u minimalno invazivne stomatološke procedure. U zavisnosti od trenutnog stanja i analize vašeg osmeha,  mogu se uraditi sa minimalnim brušenjem zuba ili čak bez brušenja ( Non prep veneers).

Važan korak kod izrade faseta je konsultacija i planiranje vašeg novog osmeha. Takodje, tada se odlučujemo i za sam materijal od koga će biti izradjene fasete.

Za izradu faseta koristi se nekoliko vrsta materijala. Keramičke fasete izradjene od Litijum disilikata ili Alumina keramike imaju vrhunske rezultate. Za njihovu izradu potrebno je uzeti otisak zuba i sačekati par dana da bi bile gotove.

Kompozitne fasete se izradjuju u jednoj poseti, kod korekcija manjeg broja zuba.  Estetski se postižu odlični rezultati i zahvalne su za direktnu korekcju oblika i boje samih zuba.

Fasete svojim oblikom i  dizajnom ne zahtevaju da se zubi u velikoj meri bruse. To je jedna od velikih prednosti u odnosu na zubne krunice. Osmišljene su kao tanki slojevi materijala koji se lepe samo sa prednje strane zuba. Zato se i koriste isključivo za korigovanje estetskih nedostataka  zuba, odnosno vašeg osmeha.

TRAJNOST ZUBNIH FASETA

Vek trajanja zubnih fasteta nije ograničen. Ukoliko se ispoštuju osnovni saveti za redovno održavanje oralne higijene, nema razloga da strahujete za vaše zube. Keramičke fasete su nesto trajnije zbog same keramike koja je otporna na pigmente iz hrane i pića. Možete biti sigurni da će njihova boja i oblik biti postojani. Vodite računa da ne grickate tvrdu hranu i imaćete predivan osmeh dugi niz godina.  Čak iako se desi neko oštećenje na samoj faseti, uvek je mošemo korigovati bez opasnosti po vaš zub.

Kompozitne fasete za razliku od keramičkih faseta, zbog samog kompozitnog materijala, tokom vremena menjaju boju. Kompozitni materijal nije potpuno otporan na pigmente koji se nalaze u hrani i jako obojenim pićima. Možete očekivati da posle par godina od njihovog nanošenja imate potrebu da ih zamenite zbog njihove boje.

Pitajte nas

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite. Saznajte stručni odgovor na Vaše pitanje.