Kompozitne fasete – samo ime kaže da se prave od kompozita ( bele plombe), tako što se nanose na prednju površinu zuba uz minimalno brušenje ili bez brušenja.

Estetski su zadovoljavajuće i za njihovo nanošenje dovoljna je jedna poseta.

Njihova prednost u odnosu na porcelanske je što su jeftinije, a nedostatak im je što imaju ograničen rok trajanja, pa ih je neophodno zameniti posle određenog perioda.

Prvi korak je da zakažete konsultaciju, tako da možemo da prodiskutujemo o vašim željama, očekivanjima i ciljevima terapije.

Pomoću specijalnog ključa za boje , odredićemo vašu željenu boju zuba. Napravićemo i nekoliko fotografija vašeg osmeha i još jedanput ga analizirati na slikama. Takodje, procenićemo vreme koje je potrebno za izradu kompozitnih fasta.

Izrada kompozitne fasete u proseku traje jedan sat za jedan zub.

Na osnovu vaše odredjene boje bira se kompozitni materijal i nanosi na površinu zuba. Pre samog nanošenja kompozitne fasete, zub se blago izbrusi i hemijski pripremi za kompozitni materijal.

Sama procedura nanošenja kompozitnih faseta se ne razlikuje od  popravke zuba belom plombom. Kompozitni materijal se u mekanom stanju nanosi na površinu zuba i specijalnom svetlošću polimerizuje do potpune tvrdoće.

Posebna pažnja se dodaje završnoj obradi kompozita. Vodimo računa da kompozitna faseta ima očekivani oblik i bude visoko ispolirana.  Završnom obradom odredjujemo i sam novi izgled fasete.

Kompozitne fasete mogu biti odlično i jeftino rešenje.

Takodje, treba naglasiti da je izrada kompozitnih faseta minimalno invazivna procedura kojom čuvate veću količinu zdravog zubnog tkiva.

Za dugotrajnost kompozitne fasete, veoma je vazna dobra oralna higijena. Redovno pranje zuba kao i koriscenje konca za zube  smanjice mogucnost prebojavanja kompozitnog materijala.

Izbegavajte tamna pića – čaj, kafu, crveno vino i druge napitke koji mogu obojiti zube.

Imajte na umu da se nepažnjom, grickanjem tvrde hrane i tvrdih orašastih plodova mogu oštetiti kompozitne  fasete. U tim slučajevima korekcije su brze i ne zahtevaju puno vremena, što je još jedna prednost kompozitnih faseta.

Pitajte nas

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite. Saznajte stručni odgovor na Vaše pitanje.