I zubi stare

suva usta, suvoća usta i zubi 

suva usta, suvoća usta i zubi  Kako godine prolaze vaše telo proživljava različite promene koje utiču na opšte zdravstveno stanje. Takve promene se dešavaju i u vašim ustima.

Zubna gleđ se troši

Svo to žvakanje, kidanje i drobljenje hrane, vremenom, ostavlja traga na vašim zubima. Da ne pominjemo, napukline ili druge ozbiljne traume kojima su zubi ponekad izloženi i koje mogu imati ozbiljne posledice.

Od dugogodišnje upotrebe zubi se postepeno troše. Vremenom slabi njihov tvrdi spoljašnji zaštitni sloj, zubna gleđ koja se, nažalost, ne može nadoknaditi prirodnim putem.

Jedini način da usporite proces gubitka zubne gleđi je da na vreme prepoznate i što pre prekinete neke loše navike:

  • Nikada ne žvaćite led,
  • Ne grickajte olovku dok pišete,
  • Obavezno nosite štitnik za zube ako se bavite grubljim sportskim aktivnostima.

Ukoliko ste skloni nesvesnim radnjama kao što su škrgutanje zubima i stezanje vilice obratite se za pomoć vašem stomatologu. Na tržištu postoje štitnici koje možete nositi noću i zaštititi zube dok spavate.

Prekomerno i često konzumiranje kisele hrane i voćnih sokova, kafe i gaziranih napitaka takođe može oštetiti i oslabiti zubnu gleđ. Pola sata nakon što ste konzumirali kiselu hranu ili napitak, obavezno operite zube ili ih bar dobro isperite vodom.

SUVA USTA, SUVOĆA USTA I ZUBI

Usta se isušuju

Vaša usta s godinama postaju suvlja zbog smanjenja lučenja pljuvačke. To je prirodan proces starenja, ali može biti izazvan i određenim lekovima koje pijete.

Pljuvačka obavlja značajnu funkciju čistača vaših usta. Ona ispira ostatke hrane i višak bakterija i štiti meka tkiva u ustima, jezik i desni. Suva usta su u najavi nadražene desni, na njima se mogu pojaviti ranice i razviti ozbiljne infekcije.SUVOCA USTA

Ukoliko sumnjate da su vam usta suva zbog leka koji trenutno uzimate, konsultujte lekara koji vam ga je prepisao.

zubi, suvoća usta

SUVA USTA, SUVOĆA USTA I ZUBI

ZUBI, SUVOĆA USTA

Redovno pijte vodu u toku dana.

Poneki gutljaj vode zadržite u ustima par sekundi kako biste hidrirali jezik i desni. Na kraju promućkajte vodu u ustima da ih dobro isperete.

Uvećava se rizik od pojave raka usne duplje

Prema istraživanjima Američkih centara za lečenje raka, većina osoba obolelih od raka usne duplje starije su od 55 godina.

Godine nisu jedini faktor rizika.

Svakako nije dobro da pušite i konzumirate alkohol, a  različite infekcije mogu povećati rizik od raka.

Kada pređete 50-tu što češće posećujte svog stomatologa i strogo se pridržavajte svih njegovih preporuka. Ako u usnoj duplji primetite bilo kakvu oteklinu, ranicu ili teško gutate odmah o tome obavestite svog stomatologa ili lekara.

SUVA USTA, SUVOĆA USTA I ZUBI

zubi, suvoća usta

Ocenite ovaj tekst!
Hvala 🙂