Zubne proteze, mobilne zubne nadonade sa izuzetno visokom zubnom estetikom.

Gubitak zuba može se dogoditi svakome, pa i veoma mladim ljudima. Ako ste i vi jedan od njih ne očajavajte. Gubitak zuba ne znači da više nikada nećete imati privlačan osmeh.

Nema razloga da se plašite proteze. Uz male izmene vaših dosadašnjih navika ona će vam pomoći da povratite samopouzdanje i blistav osmeh.

Zubne proteze

Verovatno poznajete više svojih vršnjaka koji nose proteze nego što ste toga svesni. Američki istraživači su utvrdili da 69 odsto odraslih osoba starih od 35 do 44 godine nema jedan ili više stalnih zuba. Mladi često ostaju bez zuba zbog nepravilne ishrane i loše oralne higijene.

Najčešći uzroci gubitka zuba su bolesti desni, prevremeno kvarenje zuba, sportske nezgode i saobraćajne nesreće.

Ma šta da je uzrok vašeg problema on se lako može rešiti zubnom protezom.

Možda strahujete da će vaši prijatelji primetiti da nosite zubnu protezu? I za to ima rešenje. Stomatolog Vam može ugradi implante u kosti vilice kako bi proteza čvrsto prianjala za vaše desni.

Život sa zubnom protezom

Period prilagođavanja traje samo par nedelja, najviše nekoliko meseci.

U početku će vam za normalan govor i konzumiranje hrane biti potrebno malo vežbe. Imaćete utisak da vam je u ustima veliko strano telo ili da će vam proteza ispasti dok govorite. Smetaće vam i višak pljuvačke u ustima. Ne brinite, svi ovi simptomi će ubrzo nestati.

Kada ste sami vežbajte izgovaranje pojedinih reči. Vremenom će se mišići u ustima prilagoditi i vaš govor će se sasvim popraviti.

U početku jedite mekšu hranu, isečenu na male komadiće kako biste naučili da grizete i žvaćete sa novim zubima. Jedino treba da izbegavate lepljivu i tvrdu hranu.

Ukoliko se budete pridržavali ovih pravila ubrzo ćete se vratiti na normalnu ishranu.

Održavanje higijene zubne proteze takođe nije nimalo komplikovano.

Svoje nove zube perite mekom četkicom za zube, a protezu preko noći ostavite u rastvoru za čišćene proteza.

I ne zaboravite.

Posle vrlo kratkog perioda prilagođavanja, ponovo ćete se zadovoljno i široko osmehivati i jesti, piti i govoriti sasvim prirodno.