Zubni implant koji štiti od bakterija

ZUBNI IMPLANT

ZUBNI IMPLAT Stomatologija svakodnevno napreduje. Iz Belgije nam tako stiže zubni implant sa rezervoarom za lek koji uspešno sprečava razvoj bakterija.

Članovi multidisciplinarnog tima iz zemlje dobrog piva i čokolade ugradili su implant rezervoar koji se, u slučaju infekcije,može napuniti odgovarajućim lekom.

U našim ustima žive brojni mikroorganizmi, različiti oblici bakterija i gljivičnih patogena. U najvećem broju slučajeva ove bakterije nam ne smetaju, ali ponekad se umnože, grupišu i formiraju masu, takozvani biofilm. Ova patogena masa može prouzrokovati infekciju u ustima koja se  leči. Međutim, kada postane hronična, teško se leči jer je izrazito otporna na antibiotike.

Pojava baterijskog biofilma najčešći je uzrok problema kod ugradnje implanta.

dental-implant-with-reservoir(1)

ZUBNI IMPLANT

Belgijski naučnici su u novi implant od titanijuma ugradili rezervoar od poroznog kompozitnog materijala na bazi silikona. Lek iz rezervoara, smeštenog ispod zubne krunice, postepeno izlazi iz implanta i uspešno sprečava formiranje baterijskogbiofilma oko njega.

Laboratorijska ispitivanja ovog noviteta dala su veoma povoljne rezultate. Implant čiji je rezervoar napunjen jakim sredstvom za ispiranje usta uklonio je već formirani biofilm bakterije Streptokoka mutans. Što je još bolje, na ovaj način sprečeno je ponovno javljanje biofilma.

I kao što to uvek biva sa novim otkrićima, priča se tu ne završava. Lekari sada razmišljaju koje bi druge lekove mogli ovako da daju svojim pacijentima čak i u preventivne svrhe.

Ocenite ovaj tekst!
Hvala 🙂