Zubni implant, Savršeni klon prirodnog zuba

ZUBNI IMPLANT

Zubni implant – Sve što treba da znate o zubnim implantima

Zubni implant  je veštački koren zuba koji se ugrađuje kao osnova za novu krunicu. Zajedno oni u potpunosti zamenjuju nedostajući zub. Napravljen je od nerđajućeg metala,titanijuma i ugrađuje se u viličnu kost. Zubni implant je najbolja dugoročna zamena za zub.

Ukoliko upravo razmišljate o ugradnju jednog ili više zubnih implanata treba da znate nekoliko osnovnih stvari o ovom veštačkom zubu.

Veoma visok stepen uspešnosti ugradnje

Naravno, uspešnost ugradnje zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Međutim, rezultati opsežnog istraživanja sprovedenog 2014. godine pokazuju da je stopa uspešnosti ovog postupka čak 95 odsto.

Zubni implanti izgledaju sasvim prirodno

I ne samo to. Dok jedete ili govorite, imate isti osećaj kao da je u ustima prirodni zub. Jedina razlika između zubnog implanta i prirodnog zuba krije se u činjenici da to ipak nije prirodni zub. Zubni implanti su tako napravljeni da se po svom izgledu i osećaju ni u čemu ne razlikuju od prirodnih, zuba.

Slobodno se može reći da je zubi implant savršeni klon zuba koji vam nedostaje. Osećaj prirodnosti  imate zahvaljujući činjenici da se zubni implant ugrađuje u viličnu kost koja ga vremenom obavije. S druge strane, krunica se ni po boji ni po izgledu ne razlikuje od ostalih zuba.

Sa implantima se lakše jede

Za razliku od  proteza ili zubnih mostova, sa zubnim implantima možete sasvim prirodno žvakati. Naime, tradicionalna proteza može da sklizne dok jedete, što vam otežava žvakanje. Zubni implanti u potpunosti zamenjuju funkciju prirodnih zuba. Njihov zagrižaj se gotovo nimalo ne razlikuje od onog koji ste imali sa prirodnim zubima.

Implant je zamena za koren zuba koji vam nedostaje

Kada vam ispadne ili izvadite neki zub, na mestu njegovog korena ostaje praznina u viličnoj kosti. A kada nema korena zuba, vilična kost gubi masu i gustinu.

Nažalost, kod ostalih zubnih zamena, kao što su mostovi i proteze, pažnja se posvećuje samo zameni vidljivog dela zuba, krunice. Ali,koren zuba je taj koji ga čvrsto drži na jednom mestu.

Iako je koren implanta od titanijuma, vremenom oko njega izraste novo tkivo vilične kosti. Zahvaljujući tome zubni implant čvrsto stoji na svom mestu.

Implanti ne ugrožavaju zdrave zube

Najčešća zamena za nedostajući zub je montiranje mosta i nove krunice.

Nažalost, to podrazumeva struganje i odsecanje delova zdravih, susednih zuba kako bi most bio sasvim izbalansiran. Međutim, nova krunica, pa čak i ceo most mogu se postaviti na zubne implante.

Zbog problema sa jednim ili dva zuba, ostali zubi ne moraju da trpe.

Zdravi zubi ostaju zdravi, a zubni implanti postaju savršena osnova za bilo koju vrstu zubne nadoknade. Uz to ona zauvek čvrsto stoji na svom mestu.

Ocenite ovaj tekst!
Hvala 🙂