Sprečite pojavu zubnog kamenca

zubni kamenac

Zubni kamenac Svi pa i vi spadate u grupu ljudi koji više ili manje muku muče sa naslagama zubnog kamenca. Glavni krivac za taj problem je hemijski sastav vaše pljuvačke.

Pod uticajem stresa, hormonskog poremećaja, upotrebom lekova, pušenjem pa i hranom koju konzumirate sastav pljuvačke se menja. To je glavni razlog za brže formiranje kamenca na vašim zubima.

Pravilnim održavanjem oralne higijene značajno možete smanjiti, pa i sprečiti pojavu zubnog kamenca. Zato vam nudimo nekoliko korisnih saveta kako da uspešnije rešite ovaj problem.

Redovno perite zube

Perite zube tri puta dnevno kalodontom za sprečavanje stvaranja kamenca. Što češće budete prali zube to ćete više bakterija eliminisati iz usne duplje.

Električna četkica za pranje zuba

Radije koristite električnu četkicu za zube jer ona u velikoj meri smanjuje količinu kamenca na zubima. Ova zgodna naprava uz to smanjuje i opasnost od nastanka karijesa i bolesti desni.

Dva minuta pranja i na struju

Obavezno obratite pažnju na uputstvo proizvođača električne četkice. Pranje zuba sa električnom četkicom treba da traje najmanje dva minuta!

Konac obavezno

Jednom dnevno prođite između zuba koncem za čišćenje zuba. Tako ćete ukloniti bakterije i smanjiti mogućnost stvaranje kamenca između zuba.

Vodica za usta sa fluorom

Jednom do dva puta dnevno, najmanje jedan minut, ispirajte usta vodicom koja sadrži fluor. Ona će vam pomoći da sprečite dekalcifikaciju zuba i umanjite opasnost od nastanka karijesa.

Vodica sa alkoholom

Pre odlaska na spavanje obavezno isperite usta vodicom za ispiranje koja ne sadrži alkohol. Naime, bakterije se lakše lepe za suve površine i na njima brže nastaje zubni kamenac.

Konusna mala četkica

Ukoliko vam nedostaje neki zub ili su vaši zubi razmaknuti koristite posebnu, manju četkicu za zube,  cilindričnog ili konusnog oblika. Tom četkicom naročito istrljajte onu stranu zuba na koje se ne naslanja drugi zub.

Običnom četkicom ne možete prići tom prostoru koji je takođe veoma pogodan za stvaranje zubnog kamenca.

ZUBNI KAMENAC

 

PREVENTIVA

SKIDANJE ZUBNOG KAMENCA

PESKIRANJE ZUBA

Ocenite ovaj tekst!
Hvala 🙂